hull-7

Golf er helsebringende

Artikler og forskningsrapporter konkluderer at golf ubetinget er svært helsebringende. Og helsegevinsten øker med alderen.

En gruppe forskere i Edinburgh gjennomgikk 5000 ulike studier om helseeffektene av å spille golf. Resultatet ble publisert i British Journal of Sports Medicine i 2016.

Forskerne fant helsemessige fordeler for golfspillere i alle aldere. Og også at gevinsten er aller størst hos eldre spillere. I tillegg til å være bra for balanse og muskelstyrke, ble det også funnet sannsynlig at aktiv golfutøvelse forbedrer hjertehelse, åndedrett og stoffskifte.

I Norge har særlig  professor i idrettsvitenskap ved Høgskolen i Telemark, Jan Ove Tangen, forsket mye på golf og helse. Hans undersøkelse Golf og helse konkluderer med at golf kan forlenge livet. Men professor Tangen understreker at det er en rekke andre faktorer som spiller inn i tillegg når det gjelder livslengde.

– Det er viktig å understreke at golf kan forlenge livet med fem år. Det er alt for mange faktorer som spiller inn på forventet levealder. Men hvorfor ikke ta sjansen på at det er en positiv sammenheng, og ha det gøy og sosialt samtidig? sa Tangen til nettstedet Vi.no i 2017.

I Golf og helse-undersøkelsen konkluderer Tangen med at ni hull golf mosjonsmessig tilsvarer en joggetur på 1 time og 13 minutter. Eller en skitur på 1 time og 23 minutter.

— Forskning viser at golfspillets belastning på hjertet og kretsløpet, og dermed mosjonseffekten, er større enn mange tror. I en fjerdedel av tiden man spiller golf, tilsvarende én time i løpet av en 18-hullsrunde, er faktisk spillerne på det som kalles et høyt intensitetsnivå. En 18-hulls golfrunde i uken er godt over myndighetenes minimumsanbefalinger, sa Tangen i en kronikk etter at Golf og helse-undersøkelsen ble publisert for et tiår siden.

Undersøkelsen til Tangen konkluderer med at myndighetenes minimumsanbefaling om 2,5 timer mosjon ukentlig mer enn imøtekommes ved golfspill. Og at golf med sine 1000.000 utøvere er en folkesport og en av Norges største idretter. Og som dermed gjør golfsporten til en viktig folkehelsemessig faktor.

 

Teksten er hentet fra Golferen og kan leses i sin helhet her: Nettstedet til Golferen


Del på Facebook
Del på Twitter